5 zabluda o dizajnerima interijera

2018-06-22

  • 1. ARHITEKT = DIZAJNER INTERIJERA

Uz dužno poštovanje arhitektonskoj struci, dizajneri i arhitekti nisu isto, a vjerujem da će se i sami arhitekti složiti s time. Naravno da arhitekti mogu raditi kao dizajneri interijera, ali postoje školovani dizajneri interijera. Vrlo često svjedočim tome da me klijenti nazivaju arhitektom, jer je to nekako u našem društvu "normalo" da se za sve angažira arhitekt. Također vrlo često, ako se natječem s arhitektom za neki posao, ja ne dobijem posao jer je arhitekt ono što ljudi prepoznaju kao zanimanje koje je jedino relevantno u tom području. Zato želim objasniti da arhitekt ima svoje područje djelovanja, a dizajner interijera svoje. Ako ste se odlučili za preuređenje svog prostora, slobodno angažirajte dizajnera interijera, to su školovane osobe, osposobljene za taj posao.

  • 2. DIZAJNER INTERIJERA = DEKORATER

Tu opet dolazimo u zabludu, dizajner interijera nije dekorater. Naravno da posao dizajnera obuhvaća i dekoracije prostora, ali kao neki završni dio. Ili priprema nekretnine za prodaju, to može biti posao dekoratera. Dizajner je puno složenije zanimanje i posao obuhvaća puno više od jednostavnog odabira boje zidova i lampe ili sjedeće garniture.

  • 3. ŠTO AKO DIZAJNER PREDLAŽE JEDNO A JA ŽELIM DRUGO? TKO ODLUČUJE?

Dizajner interijera ne odlučuje, on savjetuje. Kada angažirate dizajnera interijera trebate se pripremiti. Prilikom razgovora trebate mu prenijeti Vaše želje i potrebe, Vaše financijske mogućnosti i sve detalje koje smatrate da mu mogu pomoći prilikom izrade projekta. Konačna odluka je uvijek Vaša.

  • 4. DIZAJNER JE PRESKUP?

Zabluda je da to košta bogatstvo, a u principu više košta ako nešto kreneš raditi bez nacrta, shvatiš da to ne odgovara tvom prostoru pa ideš raditi ispočetka. 

  • 5. DIZAJN JE PRECIJENJEN?

Dizajner ulaže u znanje i prati trendove, garantira da će dizajn biti u skladu sa tvojom osobnošću i u isto vrijeme biti u trendu. Dizajner ne kreće sa radovima dok se ne složiš da au tvoje želje ostvarene kroz nacrte, štedi novac kod izbora namještaja i izvođača jer ima iskustvo na tom polju.