Boje u interijerima

2018-06-10

Tamne boje čine stvari manje i bliže. Tako se u velikim sobama mogu koristiti tamne zidne boje kako bi se soba činila manjom.

Svjetle boje čine stvari sve veće i daleko. Tako se u malim sobama mogu koristiti i svijetle boje zidova kako bi se prostorija učinila velikom.

Bijela boja je povezana sa svjetlom, dobrotom, nevinošću, čistoćom i djevičanstvom. Smatra se da je bijela, boja savršenstva. Bijelo znači sigurnost, i suprotno crnoj, obično ima pozitivno značenje.

Crna je povezana sa moći, elegancijom, formalnošću, smrću, zlom i tajnom. To je misteriozna boja uz koju se veže strah od nepoznatog, te obično ima negativno značenje. U sebi sadrži snagu i autoritet, a smatra se vrlo formalnom, elegantnom i bojom uspjeha.

Crvena je boja vatre i krvi, pa je povezana sa energijom, ratom, opasnosti, snagom, moći i odlučnosti, kao i sa strašću, željom i ljubavi. To je emocionalno intenzivna boja. Pojačava ljudski metabolizam, povećava ritam disanja i krvni tlak.

Narančasta boja u sebi spaja energiju crvene i sreću žute boje. Povezana je sa radošću, sunčanošću i toplotom. Predstavlja entuzijazam, fascinantnost, sreću, kreativnost, odlučnost, privlačnost, uspjeh, ohrabrenje i podražaj. Narančasta je topla boja, pa daje osjećaj vrućine, ali usprkos tome, nije toliko agresivna kao crvena. Potiče dotok kisika prema mozgu, ima okrepljujući efekt i potiče mentalnu aktivnost. Vrlo je prihvaćena među mlađom populacijom.

Žuta je boja sunca. Povezana je sa srećom, radošću, intelektom i energijom. Stvara topao efekt, potiče veselje, mentalnu aktivnost i stvara energiju u mišićima. Često je povezana i sa hranom.

Zelena je boja prirode. Simbolizira rast, harmoniju, svježinu i plodnost. Zelena ima veliku emocionalnu povezanost sa sigurnošću. Dosadna, tamno zelena je povezana sa novcem, financijskim svijetom i bankarstvom. Zelena ima veliku sposobnost liječenja. To je boja koja najviše odmara ljudsko oko, pa može popraviti vid.

Plava je boja neba i mora. Često se povezuje sa dubinom i stabilnočću. Simbolizira povjerenje, odanost, mudrost, samopouzdanje, inteligenciju, vjeru, istinu i raj. Smatra se korisnom za um i tijelo - usporuje ljudski metabolizam i stvara smirujući efekt.

Ljubičasta spaja stabilnost plave sa energijom crvene boje. Povezana je sa kraljevskom osobom. Simbolizira moć, plemstvo, luksuz i ambiciju, te spaja bogatstvo i ekstravaganciju. Također je povezana sa mudrošću, dostojanstvom, neovisnošću, kreativnošću, tajnom i magijom.