DNEVNI BORAVAK KAO SREDIŠTE VAŠEG DOMA

2018-10-01

Dnevni boravak je središte svih aktivnosti u svakom domu. To je najposjećenija prostorija, te pri uređenju treba voditi računa da se u svom dnevnom boravku osjećate ugodno, da ga uredite da bude i oku lijep, ali nadasve funkcionalan. Jer ipak u njemu odmaramo, uživamo, radimo, družimo se sa prijateljima i obitelji. Prije uređenja bilo koje prostorije, a tako i dnevnog boravka, potrebno je napraviti detaljan plan. Za početak naravno odrediti koliki Vam je budžet. Računajte da se manje-više svaki budžet probije. Potom skicirajte svoj dnevni boravak onako kako bi željeli da izgleda. Znači od početka do kraja. Ukoliko ne znate kako bi željeli da Vaš novi dnevni boravak izgleda, prelistajte časopise ili web stranice, sigurno ćete naći razne ideje za uređenje. I nikad ne donosite odluke brzopleto. Prespavajte, razmislite i vjerujem da ćete tada znati što je najbolje za Vas. Danas na raspolaganju imamo cijeli niz proizvoda, od namještaja do sitnih detalja za uređivanje dnevnog boravka. U nastavku Vam donosimo nekoliko ideja i trikova za uređenje.

STILOVI

Vaš dnevni boravak vapi za uređenjem, a Vi ste se izgubili u ponudi stilova. Ne brinite. Istražite kakvi stilovi postoje, i vjerujem da ćete pronaći barem jedan koji će Vam se sviđati. Naravno svakom stilu stavite neki svoj pečat, neki detalj koji će biti drugačiji.

NAMJEŠTAJ

Odabir pravog namještaja za Vaš dnevni boravak je vrlo bitan, jer oko njega se vrti cijela priča oko uređenja. Zato je dobro najviše uložiti u sjedeću garnituru. Obično se kaže da veliki namještaj stavimo uza zid kako bi soba izgledala veća. U manjim prostorima nemate baš puno izbora. Zato prije kupovine, potrebno je sve dobro izmjeriti. Ukoliko imate veliki dnevni boravak, tu se možete poigrati sa namještajem, pa tako ne morate slijediti pravilo da namještaj bude uza zid.

BOJE

Boje čine naš život ljepšim i vedrijim. S obzirom da je dnevni boravak prostorija u kojem manje-više provodite najviše vremena, u njoj možete eksperimentirati sa bojama, ali morate paziti da ne pretjerate sa prevelikim kontrastom boja između zidova i namještaja. Najbolji izbor su pastelni tonovi. U zadnje vrijeme vrlo su popularne i foto tapete i zidne naljepnice. Ukoliko se odlučite na tu varijantu, nalijepite ih samo na jedan zid u prostoriji.

RASVJETA

Rasvjeta u principu definira prostor i dakako određuje atmosferu. Na Vama je izbor da odaberete ono što Vama najviše odgovara. Bilo da su to viseća, stolna ili samostojeća rasvjetna tijela, imajte na umu da ona mora biti funkcionalna i estetski ugodna za oko. Pri kupnji rasvjetnih tijela također pazite da Vam se uklapa u cjelokupni prostor.

TEPIH

Pri odabiru tepiha također morate imati na umu da izbor tepiha odgovara uz namještaj i boje u Vašem dnevnom boravku. Tepih je podni element koji osim uloge izolacije, svojom vizualizacijom predstavlja i ukrasni element u Vašem dnevnom boravku. Odabirom tepiha prostor poprima sasvim drugačiju dimenziju. I ne zaboravite obratiti pažnju na materijale od kojih je tepih napravljen.

I na kraju na koji god se stil odlučili, koje god boje izabrali, zapamtite da ćete u svom dnevnom boravku provoditi najviše vremena i da ga uređujete za svoj gušt.