KAKO ODABRATI BOJE ZA SVOJ DOM

2018-11-05

Jedan od najtežih zadataka kod uređenja doma je svakako odabir boja. U moru boja i nijansi teško se odlučiti koja će nam boja krasiti zidove. Dobrim odabirom boja utječemo i na cjelokupni izgled prostorije. Možete se igrati bojama, ali pazite da ne pretjerate. Morate paziti i na odabir namještaja koji se u svakom slučaju mora uklopiti sa bojom zidova.

DNEVNI BORAVAK

Najbolji izbor za boju zidova u dnevnom boravku su pastelne boje. Posljednjih godina su i vrlo popularne foto tapete i naljepnice. Ako se odlučite na to, nalijepite ih na samo jedan zid, a ostale zidove ostavite jednobojne, ali pazite da budu usklađeni sa bojom na tapetama/naljepnicama.

SPAVAĆA SOBA

Boja zidova u spavaćoj sobi treba biti umirujuća, s obzirom da tu sobu koristimo za odmor i opuštanje. Narančasta, crvena i ostale jarke boje nikako nisu za spavaću sobu jer one razbuđuju. Boje koje se preporučuju za spavaću sobu su zelena, plava, siva i ljubičasta.

DJEČJA SOBA

U ovoj prostoriji zidovi mogu biti obojani najrazličitijim bojama. Neka boje budu žive, vesele i šarene. Ali ne baš kričave, kako ne bi kod djece stvorile osjećaj agresivnosti, nervoze i sl. Ako dječju sobu uređujete za malu bebu, preporučamo Vam da koristite nježne boje. Ukoliko je dijete već naraslo, poigrajte se bojama, možete i jedan zid obojati sa dvije kontrastne boje. Uz sve to, na raspolaganju su Vam uvijek i zidne naljepnice, koje će vjerujemo Vašem djetetu biti zanimljivije od obojanih zidova.

KUHINJA

Za kuhinju i blagovaonicu potrebno je odabrati ugodne boje kako bi Vam vrijeme u njima bilo što ugodnije. Boju je potrebno uskladiti i sa kuhinjskim elementima, kao i boji pločica. U kuhinji i blagovaonici ne preporučuje se upotreba hladnih nijansi plave i sive boje, jer one umanjuju želju za jelom.

OPĆENITO O BOJAMA

Postoje primarne, sekundarne i tercijarne boje.

Primarne su crvena, plava i žuta. One su čiste boje i ne mogu biti napravljene miješanjem drugih boja.

Sekundarne boje su narančasta, ljubičasta i zelena. Ove boje se kombiniraju upotrebom istih udjela dvije primarne boje (jednaki dio plave i žute daju zelenu boju).

Tercijarne boje su kombinacija različitih udjela osnovnih i sekundarnih boja, čijim kombiniranjem dobijemo različite nijanse.

Bijelu i crnu boju pretežno koristimo kako bi dobili svjetliju ili tamniju nijansu.