Kamini - idealno rješenje za grijanje

2018-09-03

Sezona grijanja uskoro počinje, te je sad pravo vrijeme da razmislite o grijanju. Ukoliko ne želite imati prevelike troškove grijanja, svakako je potrebno investirati u dobar odabir vrste grijanja. U ovom članku pisat ću o kaminima, koji su u posljednje vrijeme sve popularniji način grijanja. Ako razmišljate o kaminu, sada je pravo vrijeme da počnete s pripremama. Poseban ugođaj boravka u interijeru daju boje i materijali. No teško da išta može nadmašiti pravu vatru. Pucketanje drva i njegov miris koji se širi Vašim domom, obitelj okupljena oko ispred kamina-idealna je slika doma, pogotovo usred oštre zime. Sve se to može postići ugradnjom kamina. Kamini su definitivno opet u modi, kako iz funkcionalnih, tako i iz estetskih razloga. Ovisno o Vašim potrebama, možete se odlučiti za klasičan tip kamina ili suvremeni tip. Današnje visoke tehnologije na drva jamče učinkovito izgaranje drva, a uz sve to može se napraviti i centralno grijanje. Grijanje na drva Vam se definitivni isplati jer drvo je najjeftiniji energent, ekološki je prihvatljivo, sigurno je za upotrebu, bezopasno za kućanstvo i okoliš... Danas na tržištu postoji veliki izbor kamina i ložišta što se tiče dizajna, oblika, materijala. Kakav kamin i ložište odabrati, ovisi o vrsti prostora i njegovoj namjeni. Prilikom odabira kamina, obavezno se savjetujte sa stručnom osobom. Za konačan odabir modela kamina , potrebno je odlučiti hoće li njegova funkcija biti grijanje ili estetska, postoje li u interijeru preduvjeti za ugradnju kamina, da li želite kamin na drva, struju ili plin. Prije nego krenete u kupnju kamina, obavezno prije razmislite o slijedećim stvarima:

  • vrlo bitna je veličina prostora: kako bi učinkovitost kamina bila odgovarajuća, potrebno je znati koliki prostor mislite grijati. Ako je ložište preveliko, koristiti ćete ga s malim učinkom, što dovodi do čađe na staklu i dimnjaku. Ako je ložište premaleno, natrpati ćete ga i smanjiti njegov rok trajanja
  • ventilacija: kako bi ispravno radio, svakom kaminu je potreban zrak. Dimnjak povlači zrak kroz kamin, no ako je prostor jako zatvoren, može doći do problema. Rješenje je svakako dovod vanjskog zraka koji će omogućiti stalan izvor svježeg zraka.

U nastavku donosim nekoliko vrsta kamina, njihove razlike, prednosti i mane.

KAMINI NA DRVA

Sve više ljudi se odlučuje na grijanje kaminom na drva, bilo kao sekundarni ili primarni izvor energije. Ako pričamo o sekundarnom izvoru, kamin se pali u prijelaznim razdobljima, povremeno kao dodatni izvor grijanja i radi posebnog ugođaja. Kao primarni izvor energije, najčešće se koristi u slučajevima gdje nema mogućnosti grijanja putem toplane, zemnog plina, lož ulja i slično. U tom slučaju najbolja opcija je grijanje kaminom na drva, koji omogućuje grijanje cijele kuće. Na tržištu postoji nekoliko rješenja, a jedno od njih su kamini za centralno grijanje koji imaju ložište s ugrađenim kotlom za vodu koji pomoću vodene pumpe tjera toplu vodu u radijatore. Drugo rješenje su zračni kamini čiji se princip grijanja temelji na zagrijavanju toplim zrakom s ugrađenim ventilatorom ili bez njega. Kamini na drva mogu biti sa otvorenim ili zatvorenim ložištem. Kamin s otvorenim ložištem je vrlo dojmljiv,međutim kod kamina sa zatvorenim ložištem stupanj iskoristivosti energije je čak 70% veći nego kod otvorenog.

ELEKTRIČNI KAMINI

Ovi kamini ne mogu pružiti prirodnu ljepotu vatre i pucketanja drva, ali su zahvalniji za čišćenje, održavanje i jednostavniji su za korištenje. Samim time su sve prisutniji u današnjim interijerima. Kao energent koristi se električna energija, a po potrebi mogu i ne moraju zračiti toplinom. Kamin se može postaviti kao samostojeći element u prostoru, a može se i objesiti na zid. U odnosu na kamine na drva karakteriziraju ih mnoge prednosti: ne morate imati dimnjak, nema potrebe za čišćenjem i održavanjem ložišta, prenosivi su , rukovanje na daljinski... Električni kamini se u principu ugrađuju u slučajevima kada je vizualan dojam važniji od grijanja.

KALJEVE PEĆI

U starijim stanovima, svaka soba se grijala na kaljeve peći na drva. Uz svoju funkcionalnu ulogu kao jedini oblik grijanja, imale su i onu estetsku. S vremenom su zamijenjene centralnim grijanjem, te su često uklonjene. U nekim prostorima su priključene na plin, tako da i danas služe svojoj svrsi. Pri adaptaciji starih stanova bilo bi dobro kad bi mogli ostaviti kaljeve peći, naravno treba ih presložiti i restaurirati. Mogu raditi na drva, plin ili ih ostaviti kao ukras u interijeru.

PLINSKI KAMINI

Plinski kamini imaju prednost nad kaminima na drva, utoliko što se jednostavnije održavaju, koriste i čiste. Kao energent koristi se plin, a mogu se koristiti i za centralno grijanje. Potrebno je osigurati dimnjak i dovod svježeg zraka.

KAMINI NA BIOETANOL

Ovi kamini imaju isključivo estetsku ulogu. Kamini na bioetanol su idealno rješenje za sve one koji žele kamin, a nemaju mogućnost za njegovu ugradnju. To su prenosivi kamini, koji se mogu postaviti i na zid, a karakterizira ih moderan, minimalistički dizajn.

KAMINI NA PELETE

Peleti su biogorivo koje se koristi za dobivanje toplinske energije. Pelet je prešani drveni ostatak visoke energetske učinkovitosti. Spada u obnovljive izvore energije, što znači da je ekološki vrlo prihvatljivo gorivo, a cijena mu je najniža. Rad kamina na pelete ne ovisi o tlaku u dimnjaku, već su svi uvjeti kontrolirani tako da se većina proizvedene energije iskoristi za grijanje, a vrlo mali dio se gubi kroz dimnjak. Osim velike energetske iskoristivosti, prednost je i jednostavno rukovanje kaminima na pelete jer sve radi automatski. Potrebno je samo odabrati temperaturu i izabrati neki od režima rada. Kamin na pelete može se više puta dnevno paliti i gasiti.

Nadam se da sam Vam barem malo pomogla sa ovim člankom i na koji god kamin da se odlučite, vjerujem da ćete uživati u njemu u hladnim danima koji nam dolaze.