SAVJETI ZA UREĐENJE INTERIJERA

2018-09-07

Mnogima od nas dođe trenutak kad nam jednostavno prostor u kojem živimo dosadi i više ne izgleda onako kako bismo željeli. Vođeni mišlju da nešto promijenimo, počinjemo skupljati informacije o stvarima koje su nam potrebne za preuređenje doma. Ali kako dobiti za nas savršen dizajn interijera? Da li je to neka umjetnička slika, lijepe zavjese, neka otkačena lampa? O tome možemo u nedogled. Zašto? Zato jer svaka osoba ima drugačije zamišljen savršen dizajn interijera, i svaka osoba ima svoj ukus. A stara poslovica kaže da se o ukusima ne raspravlja. Unatoč svačijem viđenju dizajna, postoje neka bazna pravila. Zato Vam donosimo nekoliko savjeta kako bi što lakše i bezbolnije započeli svoje uređenje prostora. Za početak vrlo bitno je da odredite koliki budžet imate na raspolaganju. I neka Vam to bude vodilja kroz cijeli proces uređenja interijera. Nakon što ste to odredili, krenite za svaku prostoriju napraviti plan. Od podnih obloga, boja za zidove, namještaja pa sve do dekoracijskih detalja. I to sve radite onako kako Vam se sviđa, a ne onako kako diktiraju trendovi. Kad ste riješili veće zahvate tipa postavljanje podnih obloga, keramičkih pločica, sanitarija i slično, vrijeme je za namještaj i sve elemente koji trebaju da završite uređenje.

NAMJEŠTAJ

Za životni prostor definitivno razmislite o namještaju koji će Vam se svojom funkcionalnošću uklopiti u prostor. Nemojte zagušiti prostor nepotrebnim stvarima.

ZIDOVI

Jedno od ne manje važnih stvari su i zidovi. Pazite da se boje na zidovima uklapaju u cjelokupni prostor. Ukrasite ih sa fotografijama ili naljepnicama. Vodite računa da ne pretjerate. Za slike pazite da ih ne stavite previsoko. Obično se stavljaju u visini oka, a ako ih je više, stavite ih na različite visine.

PROZORI

Nemojte zaboraviti na prozore. Izaberite zavjese tako da se i one uklapaju u prostor, ali i da budu funkcionalne., recimo kad je vani sunčano i kad ih navučete da Vam zrake sunca ne smetaju ako npr. gledate televiziju. Pazite i na njihovu dužinu, jer ako su preduge ili prekratke mogu izgledati neuredno i mogu cijelom prostoru dati izgled kakav ne bi htjeli.

RASVJETA

Prilikom odabira rasvjetnih tijela također morate obratiti pažnju na boje, izgled i na funkcionalnost. S obzirom da danas u ponudi možete pronaći veliki izbor lustera, lampi i ostalih rasvjetnih tijela, dajte si vremena i pronađite ono što Vama odgovara.

DJEČJA SOBA

Kod ove sobe dajte si više vremena i truda oko uređenja. Ovdje donekle možete dati mašti na volju, s obzirom da je ovdje dozvoljeno kombiniranje boja i detalja, a da Vam nitko ne može reći da nije dobro. Ipak je to mjesto za Vaše dijete. Dječja soba bi trebala sadržavati više funkcija, od prostora za spavanje, odmora, za druženje, učenje pa sve do igre. Kod uređenja važno je da uredite tako da odgovara uzrastu i potrebama. Ovdje se možete poigrati bojama zidova, zavjesa, tepiha i slično, s malom vjerojatnošću da se djeci neće sviđati. Pripazite da u sobu stavite krevet, ormar, radni stol i nikako ne zaboravite na kutak za igru.