Stilovi uređenja interijera

2018-06-08

Niste sigurni koji je Vaš stil uređenja interijera? Spremate se na renoviranje ili uređenje Vašeg prostora? Niste sigurni gdje početi? Ovdje možete pronaći definicije stilova i savjete stručnjaka koji će vam pomoći da ostanete na pravom putu, kao i najbitnije značajke koje definiraju svaki stil.

Skandinavski stil inspiriran je planinama i fjordovima nordijskih zemalja, snijegom i prirodom. Karakteriziraju ga bijela i bež boja, čiste linije i dosta tekstura. Odličan je izbor za uređenje dnevnih i spavaćih dijelova, kao i kupaonica.

Bijela boja koja prevladava u skandinavskom stilu odlična je podloga koja dozvoljava detalje u Vašim omiljenim bojama, bilo da se radi o nježnim pastelnim bojama ili crnim detaljima.

Igranje komplementarnim bojama. Ljepota skandinavskog stila dolazi iz palete jednostavne, neutralne palete boja koja se dopunjuje komplementarnim bojama u slojevima. Korištenjem više nijansi iste boje, vaš prostor dobiva dubinu i smirenost.

Biljke u prostoru. Pažljivo odabrane biljke dodaju toplinu, teksturu i boju u vaš prostor, one su sjajan odabir za privlačenje pažnje u vašem domu.

Napravite prostor ugodnim. Ljepota skandinavskog stila je i činjenica da nema loših prostora i neiskorištenih kuteva. Ako niste sigurni kako urediti neugledni kutak, postavite otvorenu policu na zid i koristite kao mali ured ili biblioteku.

Ostavite prostor slobodnim. Kada nije svaki kutak "zatrpan" velikim komadima namještaja, prostorija diše. Tako je ovaj stil idealan i za male kao i za velike prostore.

Teksture su glavna karakteristika stila. Skandinavski stil nije igra boja, već igra prirodnih tekstura. Grubi drveni komadi, neobična rasvjeta, tepisi, to su komadi koji će vaš prostor učiniti mirnim u ugodnim.

Volite tamne detalje, opet je skandinavski stil idealan za Vas. Dodajte čistom bijelom interijeru jedan tamni zid, ili tamni komad namještaja. Boje u Vaš prostor možete unjeti i zanimljivim prugastim tepihom.

Svijetlost je karakteristika skandinavskog stila. Zavjese odaberite minimalne i od prirodnih materijala. Upotrijebite nekoliko izvora svjetlosti, uz uobičajnu stropnu rasvjetu, dodajte podne i stolne svjetiljke.

Eklektični interijeri spajaju ideje iz različitih razdoblja, stilova i trendova. Nema pravila, malo zabave i puno osobnosti je potrebno za uređenje u eklektičnom stilu. Ali, vrlo važno je zadržati ravnotežu, ne pretjerati. Najbolji eklektični interijeri su mješavina starog, novog, boja, tekstura i uzoraka. Eklektičan stil ne znači staviti u jednu prostoriju sve što Vam se sviđa. Komade namještaja ipak treba birati da si međusobno odgovaraju. Potrebno je puno napora i kreativnosti kako bi eklektičan stil na kraju bio uspješan dizajn. To je umjetnost. Namještaj, boja, tkanina i završna obrada stvari su koje čine eklektičan stil.

Iako se raznolikost boja može koristiti u ovom stilu, bolje je zadržati nekoliko neutralnih boja kako bi se izbjegao kaotičan izgled s ostalim odabranim komadima.

Industrial - industrijski

Čelik, kamen, opeka, metal - industrijski stil je sirov materijal. Paleta boja u industrijskom stilu treba biti vođena sirovinama za autentični industrijski izgled. Industrijski stil je inače hladan prostor, potrebno ga je omekšati, a odličan način za to je rasvijeta i detalji.

Ruševni prostori i skladišta inspiracija su za ovaj stil. Njega karakterizira grub, nedovršen izgled prostora, izloženi betoni, stare cigle i vidljive cijevi. Industrijski dizajn je nesavršenost, neobuzdani interijer. Industrijski interijer ne treba izgledati hladno, pravim odabirom namještaja i dekoracija može se postići ugodan prostor. Dodavanjem detalja u bakrenim bojama može se stvoriti toplina prostora, vidljiva crvena opeka bonus je u takvim interijerima.

Vintage- vintage

Vintage interijer nije nužno staromodan, on može biti svestran. Nije uvijek jednostavno pomiješati stare i nove stilove. Vintage je sjajan izbor na stvaranje suvremenog interijera s vintagre detaljima. Prilikom dizajniranja interijera u vintage stilu najbolje je provjeriti što se nalazi na bakinom tavanu i osvježiti stari komad namještaja ili dekora i pronaći mu mjesto u novom prostoru.

Minimalist- minimalistički

Veliki utjecaj na taj stil ima jednostavnost japanskog dizajna, minimalizam djeluje na principu manje je više. U minimalističkom interijeru sve se svodi na nekoliko neophodnih komada namještaja i jednostavnost, te dosta praznog prostora. Boje se koriste u malim količinama, prevladava crna, bijela i eventualno koja primarna boja. Minimalizam nije nužno hladan, svodi se na korištenje jednostavnih prirodnih oblika, bez slojevitosti. Fokus je na obliku, boji i teksturi, s minimalno namještaja i bez previše dekoracija.

Uklanjanje nereda i neobičnih objekata također je znak minimalističkog dizajna interijera. Ova jednostavnost omogućuje usredotočenost na svrhu i funkciju prostorije, te na ljepotu pažljivo odabranog namještaja.

Slično tome, održavanje kombinacija boja na minimumu poboljšava spokojan i uravnotežen okoliš. To se ne mora nužno prevoditi na sve što je crno i bijelo. Monokromatski nijanse bilo koje boje i slojevi tekstura, kao što su drvo i vuna, dobro funkcioniraju u bilo kojem minimalističkom prostoru.

Mid-Century Modern - klasičan

Karakteristika ovog stila je ljepota, kvaliteta, elegancija i profinjenost koja potječe iz prošlih vremena.

Klasični stil je vrlo jasan stil koji pokazuje izrazit sklad i profinjenost gospodskog prostora. Ističe fino izrađene materijale, primamljiv je i elegantan. Pri odabiru boja, želimo li se držati strogih odrednica klasičnog stila, biramo boje dragog kamenja sa zlatnim i srebrnim detaljima.

Primjenom trendovskih boja osuvremenit ćemo prostor, a rasporedom namještaja i detalja pokazati ljepotu vječne klasike. Materijali koje koristimo kod klasičnog stila uređenja trebaju biti prirodni, a najčešće su to drvo, kamen, koža i tkanine od prirodnih vlakana. Pri izboru dekorativnih materijala za zavjese birat ćemo one koji čine skladnu kombinaciju, no materijali ne moraju uvijek biti slični. Važno je uvijek investirati u kvalitetne materijale od kojih se očekuje dulji životni vijek, što je važno obilježje klasičnog namještaja, a u konačnici i samog stila.

Prostor uređen u ovom stilu oplemenit ćemo ukusnim detaljima, pri čemu moramo paziti da ga ne pretrpamo nepotrebnim stvarima. Detalji koji su sastavni dio ovog stila su slike, svijećnjaci, porculan i drugo. 

Coastal - mediteranski, priobalni

Tradicionalni mediteranski stil je usredotočen na morske detalje, nautičke motive i drvo. Šarm i atrakcija obalnih domova je njihova povezanost s prirodom i umirujući učinak koji dekor ima na prostor. Najbolji način za postizanje ovakvog ambijenta je posuđivanje izravno iz palete boja plaže. Najbolji način da započnete s obalnim izgledom je bijela pozadina. Neutralne boje također funkcioniraju, ali bijela čisti prostor, stvara prostor i lakše je raditi.

Ako bijela nije za vas, isprobajte plažu inspirirane nijansama kao što su krem, pješčana bež, vrlo lagana pastela i drveni ugljen. Cool svjetlo-plava i tirkizna su fantastične dopune kao naglasak nijanse. Možete neutralizirati hladnije boje s umjerenim narančastim nijansama i bogatim koraljnim nijansama.

Contemporary- suvremeni

Suvremeni stil interijera je aktualan, moderan i stalno se razvija. Fluidnost suvremenog interijera posebno je uzbudljiva - ono što se smatra suvremenim interijerom vjerojatno će se vjerojatno promijeniti tijekom dvadeset prvog stoljeća. Danas, suvremeni interijeri imaju čiste, neukrašene prostore. Namještaj pokazuje da izložene noge stvaraju osjećaj prostora. Metali i stakla su popularni suvremeni materijali, a zamršeni detalji se drže na minimumu.

Suvremen po definiciji znači "postojanje, pojavljivanje ili življenje u isto vrijeme; koji pripadaju istodobno. A to je upravo isto za upotrebu pojma u uređenju interijera. Suvremeni dizajn odnosi se na ono što je popularno ili koristi upravo sada. Suvremeni dizajn može biti vrlo eklektičan zbog toga, jer se uvijek mijenja i posuđuje komade i stilove iz svih različitih razdoblja. Ne mora biti nešto što je "dizajnirano" upravo sada - na primjer; namještaj i umjetnost iz modernog doba često se koriste u suvremenom dizajnu.