Učinite svoj dom "zelenijim"

2018-10-12

Postoji mnogo načina koji mogu Vaš dom učiniti zelenijim. U današnje vrijeme kada nam računi za režije vrtoglavo rastu i kada pazimo na svaku kunu, možemo sve to promijeniti nama u korist, i bez prevelikih financijskih izdataka. Ne morate biti veliki pobornik prirodnog načina života niti ljubitelj recimo skandinavskog stila da biste cijenili prirodu i prirodne materijale. U nastavku Vam donosim nekoliko savjeta kako svoj dom učiniti zelenijim, a pri tome ćete i uštedjeti.

POJAČAJTE IZOLACIJU

Jedan od lakših načina smanjivanja režija je poboljšanje izolacije u Vašem domu. Provjerite sve prozore i zatvorite sve rupe. Tako isto napravite sa ostalim pukotinama i rupama u stanu.

ZAMIJENITE SLAVINE

Ukoliko imate slavinu u svom domu koja konstantno kapa zamijenite ju, jer osim što iritira naše uši , iritira i novčanik. Možda se Vama ne čini da iscuri puno vode, ali probajte staviti neku posudu i nakon sat vremena pogledajte koliko je vode u njoj.

ŠTEDLJIVE ŽARULJE

Standardne žarulje sa niti troše mnogo više električne energije u odnosu na štedljive žarulje, stoga je potrebno sve žarulje u stanu zamijeniti sa štednim, koje su u startu možda nešto skuplje, ali i traju mnogo duže od običnih.

EKOLOŠKA SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE

Svakodnevne proizvode za čišćenje svakako zamijenite bio proizvodima koji ne štete okolišu i koji ne sadrže razne otrove. Osim okoliša, zaštititi ćete i svoje ruke.

ISKLJUČITE APARATE

Opće poznato je da aparati u kućanstvu poput televizora, laptopa i slično troše mnogo energije čak i u stand-by modu, tako da bi bilo dobro ih isključite kad ih ne koristite.

VODA-TROŠITE JU MUDRO

Ukoliko imate vrt, najbolje vrijeme za zalijevanje je rano ujutro ili tijekom večernjim satima. Razmislite i o tome da počnete za takve stvari koristiti kišnicu.

PRIRODNI MATERIJALI

Izbjegavajte koliko god možete materijale visokog sjaja ili umjetne materijale tipa staklo, plastika i ostalo. Radije birajte prirodnu strukturu kao što su drvo, kamen i neki metali.

PROGRAMIRANJE TERMOSTATA

Ukoliko još nemate, bacite se na kupnju termostata kojeg je moguće programirati. Takva investicija će Vam se isplatiti odmah kod prve sezone grijanja. Na taj način možete održavati temperaturu u prostoriji onakvom kakva vam odgovara.

RECIKLIRAJTE

Sve što možete u svom domu, a da ste pripremili za smeće-reciklirajte. Ne čini Vam se da ste time napravili veliki korak, ali svatko mora krenuti od sebe, kako bi na kraju bilo isplativo.

TUŠIRANJE UMJESTO KUPANJA

Ako niste znali, tuširanjem se troši gotovo polovica vode manje nego koju potrošite kad se kupate u kadi. Kupanje čuvajte za neke posebne trenutke.

REGULACIJA TEMPERATURE

Poznato je da velika količina energije odlazi na grijanje i hlađenje, tako da je vrlo važno kontrolirati temperaturu koliko god ste to u mogućnosti.